MILYEN MÓDSZER ALKALMAZHATÓ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉSRE?

by Tóth Rita
in Blog

Régebbi építésű ingatlanoknál gyakran előfordul, hogy nem tökéletes az egyes helyiségek vagy lakások közötti falak hangszigetelése. Ennek oka lehet az elavult technológia, a vékony falszerkezet vagy akár a hang gátló falak utólagos megvésése. Előfordul, hogy a teherhordó szerkezetek szabvány előírásai a gyakorlatban nem valósulnak meg.

   A leggyakoribb tévhit az, hogy utólagos hangszigetelés megvalósítható polisztirol vagy kőzetgyapot használatával. Ezek a technológiák hőszigetelésre alkalmasak, ám a zajjal szemben nem védenek.

   Hangszigetelés céljából lehet pótlólagos előtét falat húzni a meglévő fal elé. Ez akkor a leghatékonyabb, ha nincs fizikai kapcsolat a két fal között. Hátránya, hogy csökkenti az adott helyiség hasznos alapterületét és légterét.

   Jó megoldás lehet utólagos hangszigetelésre a Magyarországon gyártott és szabadalmaztatott PhoneStar csendlap, mely környezetbarát és antiallergén. A gipszkartonhoz hasonló kinézetű nedvességálló kartonok speciális kvarchomokkal töltöttek és többrétegűek. A maximális hatékonyság eléréséhez üvegszálas dűbellel szükséges rögzíteni a csendlapokat.

   A normál hangerejű beszélgetés 60 decibel, a hangos beszéd 70-85 decibel, míg a kiabálás akár 100 decibel erősségű is lehet. A PhoneStar csendlapokat több rétegben rakva 64 decibel hatékonyság is elérhető a meglévő fal elé rögzítve.

   Ez a technológia használható falszerkezetek, beton- és fafödémek, illetve mennyezetek utólagos hangszigetelésére. Lakóingatlanok, irodák, éttermek, zenei stúdiók, mozi szoba számára ideális megoldást nyújthat az áthallások ellen.

   Győrben lévő, társasházi lakásnál pozitív tapasztalatokról számolt be az ingatlan tulajdonosa az utólagos hangszigeteléssel kapcsolatban.