MIÉRT KÉRDEZGET AZ INGATLANOS, HA KIADÓ LAKÁST KERESEL?

by Tóth Rita
in Blog

 Épp olyan élethelyzetbe kerülsz, hogy albérletre van szükséged. Ingatlant vásárolni nem tudsz vagy nem akarsz. Böngészel a neten, és kigyűjtöd a szimpatikus hirdetéseket. Ingatlan tulajdonosokkal és közvetítőkkel is beszélsz. Meglepődsz rajta, hogy milyen kérdéseket tesznek fel az ingatlanosok.

   Megkérdezi tőled az ingatlanközvetítő, hogy hányan költöznétek a lakásba. Kicsit csodálkozol rajta, hogy miért fontos ezt tudnia, ám készségesen elmondja, hogy egy két szobás lakás nem lenne tágas 5-6 fő számára. Igaz, hogy a nagyszüleid annak idején simán elfértek ennyien egymás mellett, de manapság más világot élünk, és jobban belegondolva valóban nem egészséges egymás hegyén-hátán lakni. Az ingatlanos a tulajdonost képviseli, és előre tisztázta vele, hogy hányan költözhetnek az ingatlanba.

   A következő neked szegezett kérdés az, hogy hol dolgozol. Ezen annyira meghökkensz, hogy kapásból visszakérdezel a kérdés fontosságára. A közvetítő türelmesen elmagyarázza neked, hogy a tulajdonos nem szeretné például munkanélküli részére kiadni a lakását, vagy olyannak, aki nem rendelkezik rendszeres bevétellel. Világossá válik számodra, hogy jogos a felvetés. Az alapos ingatlanostól még azt az infót is megkapod, hogy Ausztriában munkáltatói igazolást és bankszámla kivonatokat kell bemutatniuk a bérlő jelölteknek igazolandó a keresőképességüket. Rajtad áll a döntés, hogy elárulod-e a munkáltatód nevét, vagy lemondasz az ízléses lakásról.

   A körültekintő hirdető érdeklődik felőle, hogy gyermekkel keresel-e kiadó ingatlant. A kérdés kiüti nálad a biztosítékot, és egyáltalán nem érted, hogy mi a jelentősége ennek. A két éves kislányod miért befolyásolja az albérletkeresést? Érkezik a sokatmondó válasz, miszerint a lakás tulajdonosa tart tőle, hogy egy esetleges nemfizetés esetén nem tud kitenni téged a lakásából. Egyúttal a megoldási lehetőséget is vázolja számodra, melynek lényege egy közjegyző előtt aláírt kiköltözési nyilatkozat.

   Mivel soha nem kerestél még albérletet, ezért furcsának tűntek a kérdések. A magyarázatokat meghallgatva azonban képbe kerültél a rutin kérdések fontosságával. Ha valamikor te adsz bérbe ingatlant, ugyanígy felveted ezeket a témaköröket a bérlő jelölteknek.