MENNYI KÜLÖN KÖLTSÉGRE SZÁMÍTHATSZ ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSAKOR?

by Tóth Rita
in Blog

A KSH adatai alapján tavaly 2725, míg az idei első fél évben 1051 új építésű lakás épült Győr-Moson-Sopron megyében. Szándékod szerint ugyan használt lakásokat böngésznél a világhálón, mégis óhatatlanul beleakadsz új építésű társasházi lakáshirdetésekbe. A szemet gyönyörködtető látványtervek és jobbnál jobb elrendezésű 3D-s alaprajzok gyorsan elcsábítanak a hirdetések áradatában. Sokkal szívesebben klikkelsz egy letisztult belsőt sugalló képre, mint a mosatlan edényekkel és hűtő mágnesekkel tarkított panel konyha fotójára. Meglepődsz amikor észreveszed, hogy egész barátságosnak tűnő árak párosulnak az új lakások látványtervei mellé. Érdemes azonban az alábbiakra figyelni.

5 dolog, ami a legtöbb hirdetésből kimarad!

1. Használt lakás esetében természetes, hogy minden helyiség kész funkcióval és adott burkolattal rendelkezik már az ingatlan, és némi felújítás, átalakítás vagy tisztasági festés után költözhető. Új építésű társasházi lakásnál megtévesztő lehet a hirdetési ár, mivel Győrben tipikusan emelt szintű, fűtés kész állapotot takar a még messze nem költözhető ingatlan. A kulcsrakész befejezés hozzávetőlegesen további 40 000–60 000 forint/nm.

2. Gyakran találkozhatsz olyan hirdetéssel, mely a telekhányad árát nem tartalmazza. Új építésű társasházaknál, sorházaknál a beruházó tulajdonában van az a telek, melyen megvalósul az építkezés. Leendő lakóként vásárolnod kell egy kis darab telket is a lakásodhoz, ám ennek összegét általában nem tüntetik fel a hirdetésben. A telekhányad értéke néhány százezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet.

3. Még csak apró betűsként sem szerepel a legtöbb hirdetésben, hogy várhatóan közmű hozzájárulási díjat is fizetned kell, ha te leszel az első lakó az adott lakásban. Kivitelezőnként eltérő lehet, hogy felszámítják-e ezt a díjat vagy sem, ám tény, hogy egy magánút kiépítése és a társasház közművesítése jelentős költséget ró a beruházóra. Ennek egy részét előszeretettel hárítják át a vevőkre.

4. Mivel építési engedélyt új lakóingatlanra csak úgy adnak, ha kellő számú parkolóhely kerül kialakításra a társasház körül, ezért felszíni kocsibeálló vagy mélygarázs vásárlásával is kalkulálnod kell. Ezek költsége városrészenként eltérő lehet, de 400 ezer forint alatt már egy udvari beállót sem adnak, a garázs pedig elérheti a 4-6 millió forintot is.

5. Ingatlan vásárlása esetén bevált gyakorlat, hogy a vevő hozza és a vevő fizeti az ügyvédi munkadíjat. Ha új lakás vásárlásában gondolkodsz, akkor kétféle variációra számíthatsz. Az egyik esetben a beruházó ügyvédje készíti el a vásárláshoz szükséges szerződést és a beruházó fizeti a költségét. A másik esetben viszont a kivitelező ügyvédje előtt fogod aláírni a szerződést, melynek a költségét is viselned kell. Ha van is saját ügyvéded, a társasház valamennyi lakásának szerződését célszerű egy jogi képviselőnek elkészítenie, mert emellett ő intézi egy kézben a társasház-alapító okirat elkészítését és az egyéb jogi teendőket is.

Összegezve a leírtakat fontos, hogy új építésű lakások hirdetését böngészve, ne dőlj be a szimpatikusnak tűnő hirdetési árnak, hanem kérdezz utána az egyéb felmerülő költségeknek!

Az általunk értékesített Levendula Parkváros lakásainál az alábbi költségekkel kell számolni a hirdetési árhoz képest: felszíni parkoló vásárlása, külön tároló helyiség megvásárlásának lehetősége, kulcsrakész befejezés. Az ügyvédi munkadíj és a telekhányad árát tartalmazza a hirdetési ár.

Új építésű lakás kínálatunk: www.levendulaparkvaros.hu