Miért fontos a hirdetésbe alaprajzot feltölteni?

by Tóth Rita
in Blog

Miért fontos a hirdetésbe alaprajzot feltölteni?

Korunk digitalizált világában is rendkívül gyakran előfordul, hogy az értékesítésre kínált ingatlan meghirdetése során nem készül alaprajz a lakásról vagy házról.

 Amennyiben ingatlan tulajdonosként életedben először próbálsz túladni az otthonodon, és nem rendelkezel semmiféle tapasztalattal, úgy érthető, hogy nem válhatsz hirtelen építésszé, aki látványos alaprajzot hoz össze néhány jól irányzott kattintással és megfelelő programmal.

Ingatlanirodák által hirdetett ingatlanoknál is számos alkalommal hiányolhatod az adott lakás, ház vagy iroda elrendezését szemléltető ábrát. A leírás időnként utal rá, hogy a nappaliból melyik helyiség nyílik jobbra és balra, de vizuális típusú embereknél különösen sokatmondó és beszédes lehet egy látványos alaprajz. Abból akár ránézésre kiderülhet, hogy egyáltalán érdemes-e végigolvasni a szöveges leírást. Amennyiben például egymásból nyíló szobák találhatók a lakásban, úgy már lapozhatsz is tovább a találatokban, ha nem ilyen elrendezésű ingatlant keresel.

Milyen típusú alaprajzokkal lehet ingatlant hirdetni?

1. A méretezett rajz előnye, hogy a helyszíni megtekintéskor nem érhet meglepetés, mert előre láthattad a legkisebb szoba paramétereit is. Ha mérnöki vénával rendelkezel, akkor könnyen felmérheted, hogy milyen formában bútorozhatók az egyes helyiségek, és mennyire tágas az ingatlan. A precízen berajzolt ablakok árulkodnak arról, hogy milyen világos a lakás. Külön előnyös lehet, ha az égtájtájoló segítségével az ingatlan fekvését is láthatod az alaprajzon. 

 

2. Kifejezetten látványosan szemléltethető a három dimenziós alaprajz, mely a térbeli megjelenítésre helyezi a hangsúlyt. Publikálás előtt tetszőlegesen forgatható, ezáltal különféle szemszögből teszi lehetővé a rálátást. Számos ingyenes, és egyszerűen kezelhető számítógépes program, applikáció áll rendelkezésre ahhoz, hogy kis időráfordítással akár laikusként is megrajzold a saját ingatlanod alaprajzát.

3. Üres lakás meghirdetésénél előnyös lehet a bútorozhatóságot szemléltető alaprajz, mely könnyebbé teszi az új lakó számára, hogy beleképzelje magát az ingatlanba. Új építésű társasházaknál már gyakran használják ezt a típusú rajzot, ám használt ingatlan eladásánál is jól jöhet.

Irodánk jellemzően a fenti alaprajz típusokat használja az ingatlanok értékesítésekor, és az ügyfelek visszajelzései rendkívül pozitívak. Sok esetben segítségül szolgál az ingatlan megtekintése vagy akár megvásárlása kapcsán az, hogy a hirdetésben szerepelő rajz felkelti az érdeklődést.