A tetőtéri lakások 5 előnye és 5 hátránya

by Tóth Rita
in Blog
A társasházi jellegű ingatlanok tetőtéri lakásait egyesek kedvelik, míg mások számára egyáltalán nem szimpatikusak. Miből adódnak ezek a véleménybeli különbözőségek?

kép: illusztráció

+ Vevői szemszögből nézve nagy pozitívuma a tetőtéri ingatlanoknak, hogy jellemzően olcsóbb árfekvéssel bírnak a lépcsőház többi szintjén lévő lakásokhoz képest. A legfelső szint általában a harmadik vagy negyedik emeletet jelenti, ritkább esetben az ötödiket, így kevesebb vételárat fizethetsz, ha vállalod a lépcsőzést. Természetesen előfordul olyan társasház is, ahol lifttel juthatsz a tetőtéri lakás szintjére.

+ Hatalmas előnye, hogy nem lakik feletted senki, így nem kell hallgatnod a felső szomszédtól leszűrődő zajokat.

+ Ugyancsak kedvező tulajdonság, hogy a legfelső szintre kevesebb zaj jut fel az utcáról. Jóval csendesebbek a tetőtéri lakások például a földszinti társaiknál.

+ Kellő számú és méretű tetőtéri – és féltetőtéri lakások esetén egyidejűleg hagyományos típusú - ablak esetén nagy világossággal bíró ingatlant birtokolhatsz tulajdonosként vagy bérlőként.

+ Kedvező elhelyezkedés esetén akár panorámás kilátásod lehet az épület legmagasabb szintjén lévő otthonodból.

Győr-Nádorváros

Melyek a kevésbé szeretett tulajdonságai a tetőtéri lakásoknak?

- A tetősík levágása miatt nehezebben tudod bebútorozni a lakást. Ez a hátrány viszont előnnyé varázsolható azzal, hogy teljesen egyedivé teheted a lakodat. 

- A nyári kánikulában nem könnyű lehűteni a belső teret. Különösen jellemző ez a tetőtérben kialakított lakásokra. Ez a helyzet kezelhető klimatizálással. Ha nem vagy híve a klímának, akkor legalább megspórolod a szauna bérlet árát.

Győr-Nádorváros

 

- Különösen ügyelni kell rá, hogy viharos időben ne maradjon nyitva a tetőtéri ablak, hiszen könnyen belekaphat a szél az árnyékolóba, vagy netán beázhat a lakásod.

- Amennyiben a kopogó eső hangja zavar, úgy nem neked találták ki a tetőtéri lakásokat. Engem személy szerint elálmosít, és jól tudok aludni tőle.

- A legfelső szinten lévő lakások esetén több lépcsőzést kell bevállalnod. Emiatt jellemzően fiatalok választják ezt a kategóriájú ingatlant.

Mielőtt tetőtéri lakásba költözöl, mérlegeld az előnyeit és a hátrányait. Irodánk jelenleg ezt a győr-nádorvárosi lakást tudja ajánlani: 

Győr-Nádorvárosi lakás