Szeretnéd megtudni, hogy mennyit ér az ingatlanod? Megoldás: értékbecslés

by Tóth Rita
in Blog
Előfordul, hogy olyan élethelyzet adódik, melynek következtében szükségessé válik az ingatlanod eladása. Megpróbálod az Interneten fellelhető hirdetésekhez hasonlítani a saját ingatlanodat. Böngészed az alapterületet, elhelyezkedést, állapotot, de legfőképpen az árazást. Tapasztalhatod, hogy meglehetősen nagy a szórás a hirdetési árak között. Ha nem szeretnéd sem alulárazni, sem túlárazni az ingatlanodat, érdemes felkeresni egy értékbecslő szakembert.

 

 

Miben tud segíteni az ingatlan értékbecslő?

• Reális, piaci forgalmi értéket állapít meg.

• Elfogulatlan árazás: nem kötődik érzelmileg az ingatlanhoz. A saját ingatlanával szemben jellemzően mindenki elfogult. Ott nőttél fel, oda születtek a gyerekek, te újítottad fel az egyéni ízlésednek megfelelően, te építetted… stb. Ennélfogva nehéz reálisan beárazni.

• Időt spórolhat neked: amennyiben az elfogultságod miatt túlárazod a lakásodat/házadat, úgy nagy valószínűséggel hosszabb idő alatt tudsz megszabadulni tőle. Az idő pedig pénz.

• Segít beárazni az ingatlant az értékesítés előtt. Az erről készített írásbeli dokumentációt megmutathatod az érdeklődőknek.

• Hozzáértő szakemberként rendelkezik azokkal az adatokkal, információkkal, melyek alapján - az aktuális piaci helyzet figyelembe vételével - megállapítja az ingatlan tényleges értékét.

• Amennyiben hivatalos célból van szükséged értékbecslésre, úgy nem lehet elkerülni a pecséttel és aláírással ellátott szakvélemény megrendelését. Ilyen lehet például a CSOK (korábbi nevén szoc. pol.) átjegyzése másik ingatlanra, vagy házastársak, családtagok közötti kivásárlás.

• Kiszűri az esetleges jogi rendezetlenséget: gyakran előfordul, hogy egy új építésű, családi háznál elmarad az épület feltüntetése a földhivatali ingatlan nyilvántartásban. Ilyen esetben a vevő nem tud hitelt felvenni az ingatlanra, nem fogadja el a  bank fedezetként. A becslő javaslatot tesz az ilyen helyzetek megoldására.

 

 

Fontos tudni, hogy a lakásvásárlási hitel elindításához minden esetben a bankkal kapcsolatban álló értékbecslő cég készíti az érték megállapítást. Hitelfelvétel esetén felesleges előre, privát formában vagyonértékelést csináltatni. Azt is érdemes mérlegelni, hogy ahány értékbecslő, annyi érték kerülhet megállapításra, hiszen benne van az elnevezésében, hogy becslésről van szó. Az értékelőnek van némi mozgási lehetősége a szakvélemény elkészítése során. Célszerű a lakóhelyed közelében lévő értékbecslő céget megbízni ezzel a feladattal.