5 tipp, ha megfogalmazódott benned az ingatlanod eladási szándéka

by Tóth Rita
in Blog

 

1. Milyen élethelyzet esetén merülhet fel eladási szándék?

A leggyakrabban előforduló helyzet, ha kicsi a lakás vagy nagy a lakás, illetve jön a gyerek vagy megy a gyerek. A család létszámában bekövetkező változás sokszor okot ad arra, hogy több vagy kevesebb szobával rendelkező ingatlanba költözz. Nagyszüleink idején még tipikus volt a több generáció egy fedél alatt élése, ám manapság minden családtag igényli a privát szférát, ahová elvonulhat csetelni, táblagépet nyomkodni, filmet nézni vagy telefonálni. Az anyagiak természetesen meghatározzák az ingatlan váltás lehetőségét, ám az alanyi jogon járó CSOK-ot érdemes kihasználni a gyerekek után. Ugyancsak eladásra ösztönözhet például a másik településen kapott munka, válás vagy az alacsonyabb rezsi költség elérésének szándéka.

 

 

 

2. Kizárólag ekkor kezdj bele az ingatlanod eladásába!

Ciki lenne, ha holnap érkezne egy készpénzes vevő, de a nagypapa továbbra is a megszokott helyén nézné a sorozatokat? Elég kellemetlen helyzeteket produkálhat, ha esze ágában sincs aláírni az adásvételi szerződést. Fontos, hogy az ingatlan valamennyi tulajdonosa és haszonélvezője hajlandó legyen a lakás vagy ház eladására.

 

 

 

3. Tervezz menekülési útvonalat!

Mennél, de nem tudod hová? Nézz körbe az ingatlan piacon, és tájékozódj a kínálati helyzetről! Kerülj képbe azzal, hogy az igényeidnek és pénztárcádnak megfelelő ingatlanból mekkora a felhozatal! Hívj fel néhány hirdetést, és kérdezz rá, hogy valóban aktuális-e még, hiszen sok esetben elmarad a törlés. Szánj időt néhány ingatlan megtekintésére, és üljön össze a családi kupaktanács arra az esetre, ha az eladás és a vásárlás között átmeneti lakhatási megoldásra lenne szükség. Amennyiben építkezel, és eladnád a használt lakásodat, célszerű albérletbe költözni, amíg felépül a ház. Megoldás lehet az is, ha az eladott lakásodat visszabéreled a befektető vevőtől.

 

4. Miért nem működik az ingatlan csere?

Ha egy panel lakásból költöznél családi házba, akkor nagy valószínűséggel konkrét elképzelésed van a ház elhelyezkedéséről, áráról, méretéről, koráról, szobák számáról... stb. Mekkora az esélye, hogy a családi házban élők épp a te, 8. emeleten lévő, 2 szobás, erkély nélküli, felújítandó panel lakásodról álmodoznak? A gyakorlati tapasztalatok alapján meglehetősen kevés alkalommal találkozik egyidejűleg az elképzelés.  Célszerű először a saját lakást eladni, és a foglaló birtokában keresni egy ideális ingatlant.

 

 

 

5. Mikor érdemes piacra helyezni az ingatlant?

Gyakorlatilag bármikor. Az ingatlanpiac jellemző szezonális időszaka a tavasz és az ősz. Ennek ellenére nem érdemes várni, ha a szándék megfogalmazódott.  Különösen javasolt mielőbb piacra helyezni az ingatlant, ha sürgős az értékesítés, hiszen akár több hónap is eltelhet a vevő érkezéséig. Amennyiben a vételár kifizetéséhez hitelt is igénybe vesz a vásárló, úgy tovább húzódhat a birtokba adás.