Könnyűszerkezetes vagy tégla? Avagy miért vagyunk szkeptikusak a könnyűszerkezetes házakkal? (2. rész )

by Tóth Rita
in Blog

A szomszédos országokban rendkívül magas a faházak aránya a tégla vagy más szerkezetű ingatlanokkal szemben. Ennek egyrészt az a magyarázata, hogy a szomszédban a magas építési költségek miatt ez az építési technológia a legelérhetőbb alacsony bekerülési költségei miatt. Komfortérzete a korszerű gyártási technológiának köszönhetően megegyezik a téglaépületével, sőt kijelenthetjük, talán jobb is.

Bekerülési költsége lényegesen alacsonyabb, mint egy téglaépületé. Bár Magyarországon ezt nem tapasztaljuk, de külföldön a faházak kulcsrakész kivitelezési költsége legalább 20%-kal alacsonyabb egy téglaépület bekerülési költségénél (ugyanolyan értékű befejező munkálatokat figyelembe véve).

 

Földrengés esetén, ami persze Magyarországon nem megszokott, ellenállóbbak, mert a fa szerkezete rugalmasabb, mint az acél vagy a vasbeton. Gondolván például az olaszországi földrengésekre, városok semmisültek meg egy éjszaka alatt. Elemi kár esetén, pl. hurrikán, földcsuszamlás, árvíz stb. könnyebben és gyorsabban pótolható.

Méretük szabadon csökkenthető-növelhető, figyelembe véve az építési területre vonatkozó előírásokat, a belső elrendezés, akár egy téglaépületnél, a fő- és tartófalak kivételével szabadon alakítható Egy kiválasztott faház esetén egy mérnök-építész csapat a megrendelő igényei által áttervezi az alaprajzot, számításokat végez, mely alapján a ház alapját a kivitelező elkészíti majd, természetesen az előírások betartásával, azonban a falra függesztett szekrények, mint például konyhaszekrény helyét tervezés során kell meghatározni.

Akár többszintes épület is megvalósítható, külföldön óvodák, iskolák is épülnek ezzel az építési technológiával. Kivitelezési idejük lényegesen kevesebb, akár 2 hónapon belül költözhető. Az alap elkészültével egy szendvicspaneles ház összeszerelése szakértő csapat esetén kb. 2 hét. A befejező munkálatok időtartama mindkét építési módszer esetében ugyanaz.

Azon felül, hogy természetes anyag, szigetelése lényegesen jobb, mint egy téglaépületé. Köztudott, hogy a fa szigetel. A szendvicspanelek lényege, hogy az elemek között szinte teljes vastagságban szigetelőanyag található. A ház homlokzati felülete a megrendelőtől függ, lehet akár faburkolatú (ezt az évek során kezelni kell) hőszigetelő vakolat, vagy egyéb más burkolat is. Gondoljunk csak bele, padlófűtés parketta esetén nem nagyon érvényesül.

 

Amit viszont tudni kell, mielőtt belevágnánk: egy faház élettartama előreláthatólag 60-80 év, míg téglaépület esetén ez átlagosan 100 év, és igen, vannak 200-300 éves, sőt régebbi épületek is.

Érvek, ellenérvek mindig vannak és lesznek is. Mindenki döntsön saját belátása szerint, de tény, hogy rövidebb élettartamhoz arányosítva alacsonyabb bekerülési költség generálná azt, hogy hazánkban is emelkedjen a könnyűszerkezetes házak száma.

Szerző: Riba-Juhász Krisztina