Könnyűszerkezetes vagy tégla? Avagy miért vagyunk szkeptikusak a könnyűszerkezetes házakkal? (1. rész )

by Tóth Rita
in Blog

Magyarországon az épületek nagy része még mindig hagyományos falazási technológiával épül, míg a szomszédos országokban, Európában és tengerentúlon a könnyűszerkezetes házak különösképp kedveltek és elterjedtek.

Egy faház porig ég. A faházak nagyon tűzveszélyesek. Századok óta, mindenkinek, aki faházat épít, ezekkel a radikális előítéletekkel kell szembesülnie. Ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Tény, hogy a fa hosszabb ideig ellenállóbb a tűzzel szemben, mint az acél vagy a beton.

Nehezen hihető?  Folytassuk az elemzést.

Egy felügyelet nélkül hagyott gyertya, egy padlóra hullott cigaretta, egy szikra az elosztószekrényben éjnek idején. A tűzesetek nagy része banális eseményekből ered, azonban a következmények majdnem mindig súlyosak. A lángok pillanatok alatt átterjednek bútorokra, burkolatokra (főképp falburkolatokra) gyorsan növelve a szoba belső hőmérsékletét. Idővel ezt követi hirtelen és elkerülhetetlenül az épület omlása. Nagyon sok tűzeset az előzőekben leírtak alapján játszódik le, de egy dolog biztos. Kijelenthetjük, hogy ez nem a faházakra vonatkozik. Ugyanis a fa tűzzel érintkezve elég, de nem semmisül meg.

 

A tűz pusztít, de nem változtatja meg az anyag karakterisztikáját, meghagyva a tűzoltóknak a lehetőséget, hogy a kockázatokat csökkentve biztonsággal bemenjenek az épületbe. Ezzel ellenben, az acél és vázkerámia, beton stb. anyagok szerkezete a hőhatás miatt jelentősen módosul. 500°C fokon (lényegesebben előbb, mint az olvadáspontjuk, mely kb. 1500°C) ezek az anyagok elveszítik szerkezeti jellemzőiket és összeomlanak. Egy tűzesetben hő hatására a vasbeton gerendák elhajlanak, a fa azonban csak ég, de a helyén marad. Mindenki emlékezik sajnos a 2011. szeptember 1-jei terrortámadás ikertornyaira: először kigyulladtak, majd összeomlottak, mely utóbbi bekövetkezése volt a legnagyobb tragédia. Feltételezzük, hogy ha fából lettek volna ezek a tornyok, minden bizonnyal elégtek volna, de nem omlottak volna össze, meghagyva az emberek mentési folyamatának lehetőségét.

A könnyűszerkezetes faházak, rönkházak, gerendaházak alapanyagai minden esetben impregnált anyagok, melyek több mint 1000°C fokos hőmérsékleten is rezisztensek kb. két órán keresztül, anélkül, hogy ellenállóságuk vagy összetételük változna. Komoly éghetőségi próbának vetik alá a faházak paneljeit, melyek azt bizonyítják, hogy ezek akár 120 percen keresztül is meggátolják a tűz továbbterjedését az épület további helyiségeire. 

Tehát, a fentiek alapján, a faház tűz esetén rendkívül ellenálló.

 

Szerző: Riba-Juhász Krisztina