Hogyan mutasd be az ingatlanodat?

by Tóth Rita
in Blog

Ha meghirdetted az ingatlanodat eladásra, előbb-utóbb érkeznek rá érdeklődők. Mivel nem az a cél, hogy átjáró ház legyen az ingatlanod, ezért célszerű megtudakolni az érdeklődő igényeit. Azt is megkérdezheted, hogy eladták-e már a saját ingatlanukat, tudnak-e foglalózni, vagy mitől függ számukra a vásárlás. Ha nem tudnak foglalózni, akkor nem biztos, hogy érdemes mutogatni nekik a lakásodat.

Kinyílik az ajtó

Vezesd körbe az érdeklődőt a pincétől a padlásig. Hangosan, érthetően mondd el az információkat a lakásról. Nyári időszakban teljesen mindegy, kívül vagy belül nézik először a házat. Télen hamar sötétedik, célszerű a családi házakat először kívülről körbejárni. Válaszold meg az érdeklődő valamennyi kérdését. Emellett rendkívül fontos, hogy kérdezz, kérdezz, kérdezz! Minél többet kérdezel, annál többet tudsz meg a vevő szándékáról, helyzetéről, hátteréről. Cseréljetek elérhetőséget, és fixáljátok le, hogy mikor ad visszajelzést az érdeklődő. Közöld vele, hogy néhány napon belül szeretnéd tudni, hogy mire számíthatsz, komolyabbra fordul-e a vételi szándéka, vagy elveti ezt az ingatlant, és más után néz.

A megtekintés után

Nagy valószínűséggel nem dönti el a helyszíni megtekintéskor az érdeklődő, hogy megvásárolja az ingatlant. Nagy értékű vagyontárgyról van szó, mely megfontolandó döntést igényel, amihez időre van szükség. Amennyiben komolyan érdekli a vevőjelöltet az ingatlanod, úgy várhatóan néhány napon belül jelezni fogja ezt feléd. Ettől függetlenül te is felhívhatod őt pár napon múlva, és rákérdezhetsz nála a döntését illetően. Arra ne számíts, hogy az ingatlanoddal kapcsolatos esetleges negatív benyomásait megosztja veled. Senki sem mond szívesen olyan észrevételt, amellyel esetleg megbánthatja a tulajdonost. Ha mégis így történne, akkor nem valószínű, hogy ő lesz a következő tulajdonosa az ingatlanodnak.

Ha vásárlásra kerül sor, akkor készpénzes vevőnél a gyakorlat szerint az adásvételi szerződés aláírását követően akár pár héten belül sor kerülhet a birtokba adásra. Hitel esetében az ügyintézés hosszabb időt vesz igénybe a szükséges dokumentumok beszerzése és a hitelbírálat miatt, ezért a birtokba adás ideje kitolódhat akár 3-4 hónappal későbbre is.