3 TIPP BEFEKTETÉS JELLEGŰ INGATLAN VÁSÁRLÁSÁHOZ

by Tóth Rita
in Blog

 Hosszú hónapok óta böngészed a neten fellelhető ingatlan kínálatot. Hullámzó kedvvel és intenzitással veted rá magad az online választékra. Számos csalódás ért már azáltal, hogy nem elérhető a hirdetést feladó személy vagy ingatlanos. Visszahívást már nem is remélsz. Ha mégis megtörténik, akkor kiderül, hogy eladták az ingatlant, csak nem törölték.

   Milyen lépéseket tudsz tenni befektetés jellegű ingatlan vásárlásához?

1. Rutinosabb lakásvásárlóktól hallhattál már az árveréses ingatlanok megszerzésének lehetőségéről. Milyen formában működik ez? Kizárólag online felületen keresztül férhetsz hozzá az információkhoz. Előzetes regisztrációt követően megnézheted a licitre váró lakások listáját és főbb paramétereit. Látható az árverés időpontja, és a részvételre jogosító összeg megjelölése. Számítógép vagy mobil eszköz előtt ülve, virtuálisan tehetsz vételi ajánlatot a kinézett ingatlanra. Az időkorláton és a legmagasabb ajánlaton múlik a sikeres licit. Érdemes tudni, hogy az árverés során megszerzett ingatlan hitelből nem finanszírozható, és jellemzően piaci áron kelnek el a meghirdetett lakások.

 

2. Amennyiben rendelkezésedre áll egy nagyobb pénzösszeg, amit jó helyen szeretnél tudni, úgy érdemes saját részre vásárolnod egy új ingatlant, a meglévőt pedig hasznosítsd bérbeadással. Ha kevés a forrásod ehhez, használd ki a manapság kedvező kamatozású, lakáscélú hitelek valamelyikét. A svájci frankos rémtörténetektől való félelem könnyen legyőzhető, ha utánaszámolsz a mateknak. A legkedvezőbb kamatozású hitel jelenleg 1,88%. Ingatlan bérbeadásával 4-5%-os hozam elérhető. Ráadásul az albérlőd fizeti a törlesztő részletedet. Mi lehet a legrosszabb helyzet, ami előfordulhat? Eladod az egyik ingatlanodat, visszafizeted a hiteledet és még pénzed is marad.

 

3. Ne várj arra, hogy a sült galamb a szádba repüljön! Nem fog. Óriási a kereslet a jó helyen lévő, jó áron megvásárolható ingatlanok iránt. Az ingatlanos csak ígérgeti, hogy jelezni fog feléd, ha bekerül hozzá egy megfelelő lakás. A netre felkerülő hirdetésekre rövid időn belül lecsapnak a sok szabadidővel rendelkező, aktív keresők. Használj direkt módszereket! Tegyél ki cetliket a kiszemelt környék lépcsőházaiba, melyre ráírod, hogy magánszemélyként vásárolnál ingatlant. Ezzel jelzed, hogy nem ingatlanosként szeretnél adatbázist bővíteni. Jó esetben megértik a kettő közötti különbséget. Szólj a rokonoknak, ismerősöknek, kollégáknak, hogyha hallanak megüresedett lakásról a környezetükben, akkor jelezzék feléd. Sok az irigy ember, de hidd el, ilyen lépések nélkül nehéz befektetésre alkalmas ingatlanhoz jutni.