MIT MÉRLEGELJ, HA VALAKIVEL KÖZÖSEN VÁSÁROLSZ INGATLANT?

by Tóth Rita
in Blog

  Egy közös ingatlan vásárlásnál nagyobb elköteleződést csak a közös hitelfelvétel jelent. Miért érdemes megfontolni és reálisan átgondolni a társsal való lakás vételt?

   Számos alkalommal találkoztam olyan ingatlan tulajdonossal, aki rózsaszín ködben fürdőzve tántoríthatatlanul ragaszkodott a kedvessel való közös ingatlanvagyon megszerzéséhez. A vásárlás történhet akár rokonnal, baráttal vagy üzlettárssal karöltve. Ilyen esetben javasolt számításba venni, hogy mi történhet a legrosszabb eset bekövetkeztekor.

   Nemcsak a párkapcsolatokban, de az üzleti életben vagy az élet más területén is előfordulhat, hogy a bámulatosan harmonikusnak induló kötelék vakvágányra fut, és megromlik a felek között a kapcsolat. Milyen megoldás áll rendelkezésre a közös ingatlantulajdon megszüntetésére?

  1. A két fél értékesíti az ingatlant, és a tulajdoni hányaduk arányának megfelelően elosztják az eladási ár összegét egymás között. Itt felvetődik, hogy ki, mennyit költött az ingatlanra anyagilag vagy saját erőből történő felújítás, karbantartás formájában. Utólag rendkívül nehéz mérlegelni a ráfordításokat és tiszta fejjel elszámolni egymás között. Főleg, ha számlák nem állnak rendelkezésre, és nem járatosak a felek a jelen- és jövőérték számításban.

 

  1. Ha az egyik fél ragaszkodik az ingatlan megtartásához, akkor megegyezés esetén kifizetheti a másik tulajdonosnak járó részt. Gyakran kerül sor ilyenre házastársi vagyonmegosztás esetén. Jó esetben az ingatlan nincs agyonterhelve jelzáloghitellel, és a lakásban maradó fél tud lakáscélú kölcsönt igényelni a volt párja tulajdoni hányadának kivásárlására. Ez jogilag hasonlóan működik egy normál adásvételhez, és a bankok lakáscélú kondíciókkal finanszírozzák.

 

  1. Amennyiben a közös ingatlan vásárlásakor hitelt vettetek igénybe, úgy meglehetősen nagy bürokráciára számíthattok a pénzintézetnél. A bank akkor engedi ki a kötelemből a másik felet, hogyha a te jövedelmed önállóan elbírja a törlesztő részlet fizetését. Megoldás lehet még, ha olyan új adóstársat tudsz bevonni a hitelügyletbe, akinek a hasonló összegű a munkabére a volt párodéhoz. Kezest találni napjainkban nem könnyű, ezért alaposan fontold meg, hogy kivel vásárolsz közös ingatlant.