MIÉRT ÉRDEMES AZ MNB LAKÁSCÉLÚ SZIGORÍTÁSAI ELŐTT INGATLANT VÁSÁROLNOD?

by Tóth Rita
in Blog

A Magyar Nemzeti Bank a közeljövőben tervezi bevezetni a 330 pontból álló versenyképességi programját. Ennek keretében jelentős változásokra lehet számítani az ingatlanpiacon, melyre érdemes már most felkészülni. A fiatalok lakásvásárlási támogatása mellett a befektetési jellegű ingatlan vásárlások visszaszorítása is az MNB tervei között szerepel.
A hosszabb ideje tartó alacsony jegybanki alapkamat miatt a lekötött betétek kamata szinte jelentéktelenné vált. Akik szeretnék tartósan jó helyen tudni a pénzüket, előszeretettel vásárolnak olyan célból ingatlant, hogy azt bérbe adják. Egy jó vétellel 4-6%-os hozam elérhető hosszú távon. Budapesten a befektetési jellegű ingatlanok aránya jelenleg 40%. Részben ez generálta a magasabb ingatlan árakat.Az MNB tervei között szerepel, hogy a lakásvásárlási illeték növelésével a fővárosban mérsékelje az ingatlan árak emelkedését. Arra vonatkozóan nem áll rendelkezésre információ, hogy az ország többi pontján várható-e szankció bevezetése. Mindenesetre kivárni nem érdemes azoknak, akik ingatlan vásárlást terveznek.
Szándékában áll az MNB-nek továbbá, hogy a meglévő tulajdonban lévő ingatlanok számához igazítsa a CSOK-támogatás mértékét. Erre figyelemmel azok kaphatnak kevesebb állami támogatást, akik már rendelkeznek egy vagy több lakóingatlannal.
Másik eszköz lehet a lakásárak emelkedésének visszaszorítására az, hogy olyan megtakarítási lehetőségekre ösztönözzék a lakosságot, amely által az ingatlan bérbeadáshoz hasonló hozamok érhetők el.A 234 oldalas Versenyképességi program bevezetésére néhány hónapon belül sor kerül. Az intézkedések életbe lépése előtt javasolt lépéseket tenniük azoknak, akik szeretnék ingatlanban tudni a pénzüket. Célszerű olyan lakást vásárolni, mely hosszú távon tartja az értékét, sőt az inflációnál nagyobb arányban növekszik az ára az évek előrehaladásával.