3 + 1 KÉRDÉS, AMIT MINDENKÉPPEN TISZTÁZZ, HA INGATLANRA ALKUDOZOL!

by Tóth Rita
in Blog

Nem minden nap vásárolsz ingatlant, ezért jól jöhetnek az alábbi gondolatok akkor, ha a közeljövőben aktuális lesz az alkudozás.

1.

Mikor válik költözhetővé az ingatlan? Tudnod kell a birtokba adás időpontját ahhoz, hogy a vételár helytálló legyen. Az átlagos kiköltözési idő 1-3 hónap szokott lenni. Ha a tulajdonos 6 hónapig szeretne még a lakásában maradni, akkor ez felbátoríthat arra, hogy többet alkudhass az irányárból. Másik megoldás lehet az, hogyha 2 hónap után az ingatlan tulajdonosa bérleti díjat fizet számodra arra az időtartamra, amíg ő használja a lakást.

 

2.

Milyen bútorok maradnak az ingatlanban? A konyhabútor és a beépített szekrények jellemzően az ingatlan tartozékát képezik. A függöny karnisok, függönyök, lámpatestek és a mozgatható bútorok megbeszélés szerint maradhatnak az ingatlanban. Amennyiben az eladó nem tudja vagy nem akarja elvinni az ingóságok egy részét, s neked jól jönne, úgy célszerű meghatározni rá egy árat. Az alku során erről is egyeztess a tulajdonossal! Természetesen ügyelni kell a másik végletre, amikor minden bútort a lakásban hagyna a tulajdonos, de azok használatra alkalmatlanok, elavultak. Ilyen esetben téged terhelne az elszállítási költség és macera, ami nem biztos, hogy szerencsés.

 

3.

Milyen fizetési ütemezés megfelelő az eladó számára? Tisztában vagy vele, hogy milyen forrásokból adódik össze részedről a vételár. Ezek az alábbiak lehetnek: önerő, munkáltatói támogatás, CSOK, önkormányzati kölcsön, cafetéria, lakástakarék pénztári megtakarítás, banki hitel. Mindegyik forráshoz tartozik egy átfutási idő, amikorra kifizetésre kerülhet. Számolni kell vele, hogy a lakástakarék folyósítása akár három hónapig is húzódhat. Ha az eladónak például két hónapon belül szüksége van a teljes vételárra, akkor különösen fontos egyeztetni erről.

+1

Tehermentes-e az ingatlan? Amennyiben igen, úgy nem hátráltatja a vásárlás menetét. Terhelés esetén az eladónak kérnie kell a jelzálogjog jogosultjától egy igazolást a fennálló tartozás összegéről. Banki kölcsön esetén ez 1-10 napot vehet igénybe. Az adásvételi szerződésben rögzítésre kerül a tartozás mértéke. Ezt követően a tehermentesítés történhet az általad fizetett vételárból. A bürokratikus ügyintézés miatt célszerű egy-két hetes átfutási idővel számolni a jelzálog törlésére vonatkozóan. Extrém esetben akár egy hónapig is húzódhat, ami akkor lehet hátrányos, ha ennél rövidebb időn belül szeretnéd birtokba venni az ingatlant.