MIÉRT EGYSZERŰBB PANELLAKÁST FELÚJÍTANI?

by Tóth Rita
in Blog

Amellett, hogy tégla szerkezetű lakást jellemzően drágábban lehet vásárolni, a felújítása is jóval macerásabb, mint a panellakásé. Miért könnyebb panelt újjávarázsolni?

1. A lakás falait nem kell mozgatni, áthelyezni, elbontani. A falszerkezetek fixek, ezáltal nincs szükség kőműves munkára. Drasztikusabb átalakítás lehet például a konyha áthelyezése a hallba, ám a falak ez esetben is a helyükön maradnak.

2. A győri panellakások nagyobb hányadánál már műanyag szerkezetű ablakok vannak, így ezzel sem kell bajlódni a felújítás során.

3. A külső hőszigetelés elvégzése a társasház feladata. Ezt a közös képviselő koordinálja, aki folyamatosan figyelemmel követi az aktuális panelprogramos pályázati lehetőségek Jóval ritkább esetben írnak ki támogatást a tégla társasházak energetikai felújítására.

 

4. A fűtési rendszerre sincs gondod panellakásnál. Más városokhoz képest, Győrben nem jellemző a gázkonvektoros fűtési móddal rendelkező, panel szerkezetű épület. Konvektoros üzemmódról központi fűtésre váltani meglehetősen sok időbeli és anyagi ráfordítással jár. A szakember kereséstől kezdve, a gázterv elkészítésén át, a kiépítésig és az engedélyezésig eljutni nagy türelmet igényel. A pénztárcádat pedig milliós nagyságrenddel terhelheti. Panellakás esetén maximum a radiátorok cseréje hárulhat rád.

5. Jó esetben a panelelemek viszonylag egyenesek, így nem okoz gondot a falak glettelése, festése. Főként régebbi építésű téglalakásoknál fordulnak elő rendkívül ferde falak és mennyezetek. Jó szakemberek képesek ezt eltüntetni akár gipszkarton fedéssel vagy más technológiával.

6. A blokkos szerkezetnek köszönhetően viszonylag kevés vízvezeték húzódik a panellakásban, így azok karbantartása, korszerűsítése vagy cseréje alacsonyabb költséggel jár.

7. A villanyvezetékek cseréje már fogósabb feladat, hiszen a panelelemeket nehéz vésni.

8. A beltéri ajtók és a bejárati ajtó újracserélése az ajtókeretek némi rombolásával, majd javításával jár.

9. A hideg- és meleg burkolatok lerakása hasonlóan zajlik az egyes lakásokban, szerkezettől függetlenül.

10. A melegvíz használat a távhő szolgáltatás által üzemel, így nincs szükség külön gázbojlerre vagy gázkazánra. Megúszhatod a kémény bélelésének tetemes költségét.

Elsősorban a fix fűtésrendszer és a szerkezet miatt egyszerűbb a panellakás felújítása, s ennélfogva kevesebb költségből jöhet ki a korszerűsítése, modernebbé tétele. Megbízható, alaposan dolgozó szakembert mindegyik szakmában nehéz találni, ezért lakásfelújítás esetén érdemes előre tervezni.

Persze minden felújítás nagy zajjal jár, így érdemes ezt a lakókkal a faliújságon tudatni.