MIÉRT NE DŐLJ BE A GYANÚSAN OLCSÓ INGATLANHIRDETÉSEKNEK?

by Tóth Rita
in Blog

A napokban egy kedves ismerősöm kért meg arra, hogy véleményezzek egy neten meghirdetett, győri panellakást. A nagy kínálatot böngészve gyorsan rutinossá válhat a szűrésben és keresésben bárki, aki ingatlant szeretne vásárolni.

18 éves ingatlanközvetítői múlttal megnyitva a hirdetést, rendkívül elgondolkodtató volt, hogy vajon mi húzódik az alábbi eladásra kínált lakás hátterében:

„Győr, Attila út lakás eladó Áron Alul 66 nm 3szobás.
Akár befektetésnek is kiváló!
Fűtés korszerűsítése megtörtént. Remek közlekedés, világos szobák panorámás kilátás.
További kérdésével kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal.
Hétfőtől Péntekig várjuk hívását 9-18h-ig!

Ár: 6 100 000  Ft”

Már az ingatlan elhelyezkedése is kérdőjeleket vet fel, ugyanis Győrben van ugyan Attila utca a Nádorvárosi városrészen, ám ebben az utcában nem épültek panel szerkezetű társasházak. Némi logikázás után bevillant, hogy valószínűleg elírás történhetett, és a Szigethy Attila útra gondolhatott a hirdető. Egy kicsit lerövidítette az utcanevet, hátha így könnyebb lesz megjegyezni.

 

Attila mellett Áron is megjelenik a hirdetésben. A nagybetűs kiemelés miatt hangsúlyossá vált az Áron Alul megfogalmazás.

A műszaki leírás tömör, lényegre törő, és máris eljutunk a bizalom kérdéséhez. Vajon mennyire megbízható az az ingatlanos vagy magánszemély hirdető, aki 6,1 millió forintért kínál napjainkban egy 66 nm-es panellakást Győrben? Ha egyáltalán nem áll szándékodban mostanában ingatlant vásárolni, talán akkor is tisztában vagy vele, hogy ennyi pénzért már lassan autót sem lehet venni, nemhogy 3 szobás lakást.

 

Az első bevillanás nálam az volt, hogy talán önkormányzati bérleti jogot dobtak piacra, ám ha így is történt, illett volna megjegyezni egy elejtett vagy akár elírt szó erejéig. Második gondolatom talán fedi a valóságot miszerint lemaradt egy egyes a számsorozat elejéről, és ténylegesen 16,1 millió forintot szeretne kapni a lakásért a tulajdonosa. Apró elírás, mely nagy gubancot okozhat. Igaz, ha a megjelölt időszakban izzik a telefonvonal, és számtalan érdeklődő ügyfél igényét felméri a hirdető, akár még profitálhat is belőle.

Izgatottan várom a holnap reggel 9 órát, amikor gyorsan tárcsázni fogom a megadott telefonszámot. Itt már tutira ment a hirdető, ugyanis egyszerre két telefonszámot is megadott. Nyilván gondolt arra az esetre, ha az egyiket véletlenül elírná, még mindig ott a másik.

 

Tanulság: a precíz fogalmazás nem hátrány az ingatlanos szakmában (sem).