Mit tartalmaz az emelt szintű fűtéskész szerkezet?

by Tóth Rita
in Blog

Számtalan esetben keresnek meg régi és úgy ügyfelek azzal, hogy új építésű, társasházi lakást vásárolnának Győrben, hogy kikérjék a véleményemet, meghallgassák tanácsaimat.

Ha még életedben nem vásároltál új építésű társasházi lakást, akkor különösen fontos tisztában lenned azzal, hogy városunkban ún. szerkezetkész állapotban hirdetik meg a társasházi lakásokat. Manapság már inkább emelt szintű, fűtéskész szerkezetnek szokás ezt nevezni. Mit tartalmaz ez a készültség? Jellemzően az alábbiakat:

- külső nyílászárók

- bejárati ajtó

- komplett fűtési rendszer

- víz- és villanyvezeték kiállások csatlakozásig

- vakolt válaszfalak glettelés nélkül

- épület külső hőszigetelése

- erkélyek, teraszok hideg burkolata, erkélykorlát

- épület körüli tereprendezés, járda, autóbeálló, szeméttároló

A vevő vagy a kivitelező által elkészítendő belső munkálatok a kulcsrakész állapothoz általában a következőket tartalmazzák:

- burkolatok: kiegyenlítő aljzat + hideg- és meleg padlóburkolatok, csempék, panelek

- festőmunkák: glettelés, festés

- gépészeti munkák: kád, mosdó, wc és csaptelepek kiépítése a kialakított csatlakozásokra

- villanyszerelés: dugaljak, kapcsolók, lámpák és egyéb szerelvények felszerelése

- asztalos munkák: belső ajtók beépítése, ablakok könyöklőinek elhelyezése, beépített bútorok

Egyes beruházók egyáltalán nem vállalnak kulcsrakész kivitelezést, így vevőként rád hárul, hogy lakhatóvá tedd a csupán falakkal és fűtéssel rendelkező lakást. Köztudott, hogy jó ideje szakemberhiánnyal küzd a város, sőt szinte az egész ország. Emiatt rendkívül nehéz feladat, hogy összeszervezd az egyes szakipari munkákat, és határidőre, minőségi kifogás nélkül megvalósítsd a költözhető állapotot.

 

Ha találsz olyan épülőfélben lévő társasházat, ahol a kivitelező vállalja a kulcsrakész befejezést, akkor mindenképpen ezt javaslom, hiszen ő a saját szakembereivel, rutinosan végzi el a teljes befejezést. Emellett rendkívül fontos szempont lehet az is, hogy az építőipari cégek 5%-os ÁFA tartalom mellett jutnak hozzá az alapanyagokhoz, míg te 27%-os ÁFA megfizetésére vagy kötelezett. A beruházó természetesen lehetővé teszi, hogy saját magad válaszd ki a burkolatokat, szanitereket, villanykapcsolókat.

Válogass kulcsra kész állapotú társasházi és sorházi lakáskínálatunk közül: Levendula Parkváros