Milyen ingatlant érdemes befektetésnek venni?

by Tóth Rita
in Blog

A hosszabb ideje tartó, alacsony jegybanki alapkamat magával vonja a pénzintézeti betétek alacsony kamatát. A legkevésbé kockázatos befektetések alig produkálnak hozamot, ezért sokan tartják ésszerűnek azt a gondolatot, hogy bérbe adás céljára vásároljanak ingatlant. Ha te is ezen töröd a fejed, akkor azzal próbálok segíteni ebben, hogy megválaszolom a számomra feltett leggyakoribb kérdéseket.

Családi házat vagy lakást érdemes befektetésnek vásárolni?

Véleményem szerint elsődlegesen tégla építésű, társasházi lakásban célszerű gondolkodni, ha bérbeadásra szánod. A megfelelő városrészen és épületben választott lakás várhatóan hosszabb távon tudja tartani az értékét. Nem elvetendő a szigetelt panellakás sem befektetés céljából, mivel - az irreálisan magas jelenlegi árazásuk ellenére – az egyik leginkább megfizethető ingatlantípus, és nem igényel szerkezeti átalakítást (pld. falak áthelyezése, központi fűtés kialakítása). Egy két szobás családi ház arányaiban jóval magasabb áron vásárolható meg Győrben, mint amennyivel többért bérbe lehet adni a lakáshoz viszonyítva.

Mekkora legyen a bérbe adandó ingatlan?

Minél kisebb, annál jobb. A legjobb befektetés az egy szobás lakás, mivel nagy a kereslet rá a bérlők szempontjából és jó áron kiadható. A 30-45 nm közötti alapterület teljesen ideális. 2-3 szobás lakás 60-70 nm-es alapterülettel nem adható ki annyival többért, mint amennyivel többe kerül a megvásárlása.

 

Milyen legyen a lakás elhelyezkedése?

Befektetés szempontjából kedvelt a Belváros vagy az ahhoz közeli városrészek. Ugyancsak jó döntés lehet az egyetemek környékén lakást venni, bár a kollégiumi férőhelyek az utóbbi években jelentősen emelkedtek Győrben. Az Ipari Park közelsége szintén vonzó lehet, hiszen a bérlők örülnek annak, ha forgalmi dugók nélkül juthatnak el a munkahelyükre.

Hányadik emelet jöhet szóba?

Városunkban az első emeleti lakás minősül a leginkább frekventáltnak. Ha később mégis értékesíteni szeretnéd az ingatlant, akkor javasolt első emeleti lakást vásárolni, mivel az gyorsan eladható. Ez a fekvés igazán értékálló, bár Budapesten már a legfelső szinten lévő lakások a legkapósabbak. Az albérlők egyébként szívesen felsétálnak a 3. vagy akár 4. szintre is.

Milyen elrendezés ideális?

Az egy szobás lakás tökéletes életteret nyújt az egy személyes háztartásoknak. Ezzel szemben az amerikai konyha nappalis + hálószobás elrendezés esetén már komoly szűrés kell a bérlő kiválasztásához, ugyanis nem praktikus például munkatársaknak, unokatestvéreknek, testvérpárnak. Az eltérő munka- és életritmus konfrontációt okozhat a közös lakáshasználat során, mivel a nappali egy légtérben található a konyhával, és hiába pihenne ott az egyikük, ha a másik épp főzne, vagy a nappalin át jutna a fürdőszobába. A két különálló szobás panellakás akár jobb befektetés lehet, mint az amerikai konyhás lakás.

 

Bútorozottan vagy anélkül érdemes bérbe adni?

Míg régebben volt különbség a bútorozott és az üres lakás bérleti díja között, addigra mostanra teljesen egybemosódott. Épp ezért szoktam javasolni azt, hogy az első bérbeadásnál célszerű megvárni, hogy a bérlő hozna-e magával saját bútorokat, mert addig nem érdemes berendezni. Később aztán gyakran előfordul, hogy minden bérlő otthagy egy-egy kisbútort a lakásban, így akár megoldódhat ez a kérdés.

Az alábbi 1. emeleti lakás ideális befektetés lehet: https://ingatlan.com/27798035