Mire kell figyelned a cafetéria lakáscélú felhasználásánál?

by Tóth Rita
in Blog

A lakáscélú támogatásra fordítható cafetéria 2018-ban adómentességet élvez, ám 2019-től jövedelemként adózik. Emiatt sokak számára égetően sürgőssé vált az éveken át gyűjtögetett béren kívüli juttatás lakóingatlan vásárlására vagy építésére való felhasználása.

Mivel nehéz rövid időn belül jó ingatlant találni, ezért érdemes mielőbb körbenézned a lakáspiaci kínálat között, hogy minél ideálisabb ingatlant találj.

A cafetéria felhasználásához fontos tisztában lenned azzal, hogy a választott ingatlanak meg kell felelnie a méltányolható lakásigény vizsgálatnak, melyek az alábbiak:

A szobák száma és az együttköltöző családtagok számára vonatkozóan úgy rendelkezik az ide vonatkozó Kormányrendelet, hogy 1-2 együttköltöző családtag esetén 1-3 lakószoba, 3-4 tagú család esetében maximum 4 szobás lehet az ingatlan.

 Minden további személy esetében egy lakószobával nő a lakásigény mértéke.

 3 vagy több gyermeket nevelő családnál minden további személynél a lakásigény mértékének alsó határa fél lakószobával, de legfeljebb 3 lakószobáig nő, felső határa 1 lakószobával nő.

 Lakószobának minősül az a helyiség, amelynek a mérete nagyobb, mint 12 nm, de kevesebb, mint 30 nm, és rendelkezik legalább 2 méter széles (ajtó és ablak nélküli) falfelülettel.

 Nem minősül lakószobának az a helyiség, amelynek a hasznos alapterülete kevesebb, mint 8 nm.

 A félszoba fogalma ugyan már hivatalosan megszűnt, ám ez a kormányrendelet rögzíti azt, hogy két félszobát (8 nm-nél nagyobb, de 12 nm-nél kisebb) egy egész szobaként kell számolni.

 A 30 nm-nél nagyobb helyiséget 2 szobaként kell számolni.

 Ha a nappali-étkező-konyha egy légtérben található, és a hasznos alapterületük meghaladja a 60 nm-t, akkor 2 szobaként kell figyelembe venni.

 

A fenti szempontokat figyelembe véve számos győri használt lakás megfelel a feltételeknek.

Az új építésű, épülő félben lévő társasházi lakások vásárlásához akkor használható fel a béren kívüli juttatás, ha a munkáltató által szabott határidőn belül sor kerülhet az adásvételi szerződés megkötésére.

Nehéz megbarátkozni a gondolattal, hogy jövőre a lakáshitelbe való betörlesztés esetén is adóztatják a cafetéria összegét.