Mire érdemes figyelni nyaraló vásárlásakor?

by Tóth Rita
in Blog
Az elmúlt években a győri lakóingatlanok ára drasztikusan megemelkedett. Három éve még 8-9 millió forintért lehetett panellakást vásárolni. Manapság 15 millió forint környékén csak felújítandó panellakáshoz tudsz hozzájutni. A téglalakások jellemzően még drágább árkategóriát képeznek.

Az ingatlanhirdetéseket böngészve könnyen megakadhat a szemed a barátságosabb árazású nyaralókon. Felcsillan a remény, hogy mégis tiéd lehet egy takaros házikó, amiről már majdnem lemondtál. A város zajától távolabb eső övezetekben, madárcsicsergéses környezetben vásárolhatsz üdülőt, hétvégi házat.

Miért kell résen lenni ezeknél az ingatlanoknál?

Első körben érdemes tisztázni, hogy belterületen, külterületen vagy zártkerti részen található-e az ingatlan. A legtöbb nyaraló zárkerti területen helyezkedik el, bár hivatalosan már megszűnt ez az elnevezés, de a köznyelvben még évtizedekig benne maradhat, és a tulajdoni lapokon is látható még.

Ezt követően kérd el a tulajdonostól vagy a közvetítőtől az ingatlan helyrajzi számát vagy tulajdoni lapját! Nézd meg az ingatlan típusát! Ha gyümölcstároló, gazdasági épület vagy szerszámtároló szerepel a besorolásánál, úgy számíthatsz rá, hogy egyik pénzintézet sem finanszírozza a vásárlásodat. Ha hétvégi házként vagy üdülőként szerepel az ingatlan-nyilvántartásban a házikó, akkor kaphatsz hitelt a megszerzéséhez, csak számítanod kell rá, hogy általában alacsonyabb arányban ad rá kölcsönt a bank, mint egy normál lakóingatlanra. A hitelezés szempontjából még az is fontos, hogy ne legyen az ingatlannak aranykorona értéke. Ezt is lecsekkolhatod a tulajdoni lapon az AK jelzésű rovatnál.

Mi jellemzi még a zártkerti ingatlanokat?

A hagyományos lakóövezethez képest a telek beépíthetősége jóval kevesebb. Tehát tipikus, hogy nagyobb méretű telekre kisebb méretű felépítmény építhető. Ez egyúttal azzal jár, hogy 30-40 négyzetméter alapterületű, de több szintes építményeket láthatsz üdülőként vagy hétvégi házként. A legalsó szintre pincét szoktak építeni, a földszintre pedig húznak még egy tetőteret. A lépcsőzés ez által elkerülhetetlen.

Mire ügyelj a hirdetéseknél?

Gyakran előfordul, hogy a lakóházak közötti hirdetési kategóriában jelennek meg a zártkerti ingatlanok. Sőt, a hirdető egyáltalán nem utal arra, hogy valójában hétvégi házról van szó. Ez megtévesztő lehet számodra, hiszen az árazása kedvezőnek tűnik. Célszerű ilyen esetben rákérdezni a hirdetőnél, vagy ügyvéd, ingatlanos segítségét kérni.