Melyek a hitelképesség alap feltételei?

by Tóth Rita
in Blog

Általánosságban az a jellemző, hogy nem vásárolsz túl gyakran lakóingatlant, ezért ha elérkezik az ideje, nem árt képben lenni azokkal az alapvető feltételekkel, amelyek a hitelfelvételhez szükségesek. 

1. Nem szerepelhetsz a Központi Hitelinformációs Rendszerben aktív státuszban. A korábban BAR listának nevezett adatbázisban a nem megbízhatóan fizető adósok kategóriájába tartozó ügyfeleknek nem adnak a pénzintézetek kölcsönt. A korábbi tartozásukat már rendező állampolgárok egy éven át passzív státuszban szerepelnek a KHR-ben, és ennek letelte után válnak ismét hitelképessé. Néhány pénzintézet azonban ad hitelt a passzív listán szereplő ügyfélnek is.

  

2. Az egyik követelmény a lakáscélú hitelek igénylésekor az, hogy megfelelő jövedelemmel rendelkezz. Mi minősül megfelelőnek? Általánosságban elmondható, hogy az összes, igazolt nettó jövedelmed egyharmada lehet a teljes törlesztő részleted. Igazolt jövedelemnek tekintik a bankok a családi pótlékot is. Kiegészítő, vagy másodlagos jövedelmek közé tartozik a cafetéria, a GYES, GYED, gyermektartás, bónusz. A jövedelem terhelhetősége külön szabályozás alá tartozik. Fontos tudni, hogy a hitelkártya és a hitelkeret is törlesztő részletnek minősül még akkor is, ha nem használod őket. 

3. A másik fő kritérium a megfelelő ingatlanfedezet. A vásárolandó vagy építendő lakóingatlant elfogadja a bank a hitel fedezetéül, amennyiben rendelkezel megfelelő önerővel. Az önerő minimális mértéke függ az ingatlan elhelyezkedésétől. Győri panel vagy téglalakás vásárlásához általában elegendő a vételár 20%-ával rendelkezni önerőként, és megfelelő jövedelem mellett a további 80% finanszírozható banki hitelből. Arról, hogy milyen forrásokkal lehet még számolni ingatlan vásárlás esetén, korábbi blogomban írtam részletesen: MILYEN FORRÁSOKBÓL TEVŐDHET ÖSSZE A LAKÁSVÁSÁRLÁS FINANSZÍROZÁSA?

Minél távolabb található az ingatlan a megyeszékhelytől, annál több önerőt kell felmutatni a vásárláshoz. 

Milyen megoldás van arra, ha kevés a jövedelmed? Ilyen esetben adóstárs vagy kezes bevonását kérik a bankok, aki tud megfelelő összegű munkabért igazolni.  

Lehetséges önerő nélkül ingatlant vásárolni? Van rá megoldás. Amennyiben a vásárolandó ingatlanon felül egy további ingatlant tudsz felajánlani a jelzálog fedezeteként, úgy jó néhány pénzintézet megfinanszírozza a vételár 100%-át.  

Természetesen figyelembe veszi a bank a hiteligénylők életkorát, és a futamidő lejáratát igazítani kell a pénzintézet által meghatározott maximális életkorhoz.