Milyen forrásokból tevődhet össze a lakásvásárlás finanszírozása?

by Tóth Rita
in Blog
Ahhoz, hogy ingatlant vásárolj vagy építs, különféle forrásokból állhat össze a vételár, illetve a bekerülési költség. Ezek 3 kategóriába sorolhatók: önerő, támogatások és hitel.

 

1. Az ÖNERŐ tekintetében elsődlegesen vedd számba, hogy mekkora összeg áll rendelkezésedre saját forrásként. Mi minősül még önerőnek? Ide tartozik többek között a lakástakarék pénztári megtakarítás. A különféle időtartamra köthető megtakarítások vonatkozásában 4 év lejárata után már igénybe vehető az állami támogatás. Szintén önerőként használható ingatlan vásárlására vagy építésére a munkáltató által adható cafetéria összege. A cafetéria másik felhasználási módja a lakáscélú kölcsönbe való betörlesztés, de kevés önerő esetén célszerű inkább a vételárba beletenni ezt a pénzösszeget. Ugyancsak felhasználható saját forrásként a munkáltató által adható, adómentes, lakáscélú támogatás, melynek maximális összege 5 millió forint lehet, és nem haladhatja meg a vételár vagy építési költség 30%-át.

 

2. TÁMOGATÁSOK alatt elsődlegesen az állami támogatásokat szokás érteni. Ide tartozik a legnépszerűbb, Családi Otthonteremtési Kedvezmény. CSOK igényelhető használt vagy új lakás vásárlásához, építkezéshez, lakóingatlan bővítéséhez meglévő vagy bevállalt gyermek/ek esetén. Ugyancsak állami támogatásnak minősül az ÁFA visszaigénylés összege, mely új lakóingatlan építésekor vehető igénybe abban az esetben, ha nem generál kivitelező építi a házat.

 

3. Ingatlan vásárlásánál vagy építkezésnél a finanszírozás egyik forrása szokott lenni a BANKI HITEL. A hitelek 3 fő csoportra oszthatók: otthonteremtési kamattámogatott, fogyasztóbarát és piaci hitelek. Meg kell említeni az önkormányzati kölcsönt, mely jellemzően kamatmentes formában vehető igénybe azon a településen, ahol az ingatlan található. Emellett a cégek adhatnak dolgozójuknak akár kamatmentes, akár kamattal együtt visszafizetendő, munkáltatói kölcsönt.

 

TIPP 1: Cafetéria és CSOK igénylése esetén figyelni kell a méltányolható lakásigény megfelelőségnek, mely rendelkezik az együttköltöző családtagok számától függő maximális szoba szám mértékéről.

TIPP 2:    Bevállalt gyermek/ek esetében a legtöbb pénzintézetnél hitelnek minősül a CSOK, és bizonyos összegű törlesztő részlettel számolnak a jövedelem vizsgálat során. Abban az esetben, ha a vállalt gyermek a törvény által előírt időn belül nem születik meg, úgy a támogatás átalakul hitellé.

TIPP 3:A lakástakarék pénztári megtakarítás mellé igényelhető kölcsön, mely bizonyos összeg felett jelzálog bejegyzéssel jár, megjelenik a vásárolandó ingatlan tulajdoni lapján.

TIPP 4:Munkáltatói kölcsön esetén is kérheti a céged a jelzálog jogának bejegyzését.

TIPP 5: Az adásvételi szerződésben szükséges feltüntetni a vételár forrás összetételét. Az önerő kifizetését követően történhet meg a támogatás/ok és a banki kölcsön kifolyósítása.

TIPP 6: Különösen érdemes ügyelni arra, hogy az egyes tételek folyósítása összhangban legyen a jelzálog bejegyzés sorrendjével. A jelzálog bejegyzés szokásos sorrendje: 1. banki hitel 2. CSOK, Áfa 3. munkáltatói/önkormányzati/lakástakarék kölcsön.

TIPP 7: A jelzálog hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan értékének 80%-át. Ezen felül kerülhet még bejegyzésre a CSOK és az egyéb kölcsönökre (önkormányzat, lakástakarék) vonatkozó jelzálog jog. Az összes jelzálog bejegyzés összege nem haladhatja meg az ingatlan piaci forgalmi értékének 100%-át, vagy a vételár összegét.