Milyen előnyökkel jár az új CSOK rendelet?

by Tóth Rita
in Blog
2018 március 15-től hatályba lépett az új CSOK rendelet főbb változásai:

1. A rendelet hatályba lépése előtt használt lakóingatlannal rendelkezők nem voltak jogosultak CSOK igénybe vételére egy következő használt ingatlan vásárlásakor. Csak az új lakást vásárlók, vagy házat építők esetén engedte meg a törvény a meglévő ingatlan megtartását. 2018. március 15-től már használt lakás vásárlásával egyidejűleg is megtarthatod a meglévő ingatlanodat. Fontos azonban tudni, hogy a CSOK-kal érintett ingatlant saját lakhatásra kell használni, nem lehet bérbe adás céljára hasznosítani. A rendelet abban a vonatkozásban nem változott, miszerint az 5 éven belül eladott ingatlan eladási árát kötelező visszaforgatni a vásárolandó ingatlan vételárába.

 2. A nyilatkozati elv értelmében csökken a bürokrácia az állami támogatás igénylése kapcsán. Alap esetben a CSOK igényléshez elegendő lesz a személyes okmányokon kívül a TB jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy építési napló. A többi szempontról elégséges lesz nyilatkozatot tenni. Például: osztatlan közös tulajdonról, gyermek elhelyezésről, büntetlen előéletről, házasságról.

 

 

 3. Rövidül az elbírálás határideje, ugyanis lakásvásárlásnál 30, míg építkezés esetén 60 nap lesz a pénzintézeti döntés meghozatalának átfutási ideje.

 4. Amennyiben használt lakóingatlan vásárlásához igényled a CSOK-ot, úgy a korábbi, 120 napos benyújtási határidővel szemben, jelenleg 180 nap áll rendelkezésedre, hogy elindítsd a kérelmet valamelyik banknál. A 180 napot az adásvételi szerződés aláírásának dátumától kell számítani. Mivel manapság gyakran előfordul, hogy valaki úgy tud ingatlant váltani, hogy a vásárolt lakásba/házba csak később lesz lehetősége beköltözni, ezért sokaknak jól jöhet a fél évre kitolt határidő. Ez az időtartam egyúttal összhangba került a földhivatal függőben tartásos eljárásával is, mely alapján a vevőnek fél év áll rendelkezésére, hogy a teljes vételárat kifizesse az eladó felé. Fontos ügyelni arra, hogy otthonteremtési kamattámogatott hitel igénylése esetén továbbra is 120 nap áll rendelkezésre a kérelem benyújtásához!ű 

 5. A külföldről hazaköltöző állampolgárok számára elegendő nyilatkozni arról, hogy vállalja a 180 napos TB jogviszony létesítését. A korábbi gyakorlathoz képest ez is enyhítést jelent. A vállalás megvalósulását a jövőben a NAV hatáskörében fogják ellenőrizni.

 6. Ingatlan bővítése esetén az 50%-os támogatási mértéket 100%-ra emelték. Tehát a teljes bekerülési költség finanszírozható a Családi Otthonteremtési Támogatásból. Emellett a szigorú szabályozás enyhült abban a tekintetben is, hogy a már megkezdett bővítés esetén is igényelhető a támogatás.

 7. Az ÁFA visszaigénylés vonatkozásában enyhítésnek számít, hogy akár öregségi vagy korengedményes nyugdíjasként, illetve szolgálati járandóságban részesülőként is lehet kérni a CSOK-ot. Nincs változás abban, hogy továbbra is maximum 5 millió forintig lehet visszakérni az áfát. A 27%-os áfa tartalmú számlák elfogadhatók a bank részéről, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a kivitelező cég által épített ingatlanokra továbbra sem lehet kérni a visszatérítést, csak a saját szervezés keretében történő építkezés esetén. A kivitelező ugyanis 5%-os áfa tartalmú számlát tud kiállítani, ezáltal nem lesz a teljes bekerülési költség 70%-áról olyan számla, amely 27%-os áfa tartalommal rendelkezik.

 

 

 8. A gyakorlatban kevésbé jellemző az, hogy például jövedelemmel nem rendelkező (vagy egyéb okból nem hitelképes) fiatal veszi igénybe a CSOK-ot, és emiatt nem hitelképes a banknál. A törvény már megengedi azt, hogy akár szülőt, akár egyéb közeli hozzátartozót (például testvért) adóstársként bevonjon a fiatal pár a CSOK igénylés során.