Mi a legrosszabb kérdés, amit vevőként feltehetsz?

by Tóth Rita
in Blog

Már hónapok óta böngészel a neten. Betéve tudod a kiszemelt környék aktuális ingatlan kínálatát. Feliratkoztál a hírlevél küldő szolgáltatásokra. Rárepülsz az összes, frissen megjelenő hirdetésre, hátha épp most tette fel valaki azt az ingatlant, amely álmaid vágyai közt szerepel. S lám, egy szürke, ködös reggelen a telefonod üzenetjelző hangja révén máris a kijelzőre meredsz. A legkevésbé szimpatikus ingatlanos küldött neked mail-ben egy ajánlatot. Mikor találkoztál vele egy korábbi ingatlan megtekintésnél, abszolút nem gondoltad volna, hogy épp ő tartja észben a keresési igényedre vonatkozó paramétereket. Alig hiszel az álmos szemeidnek, mivel az üzenetet megnyitva, épp egy olyan lakás leírása jelenik meg, melyet elképzeltél. Néhány apróságot leszámítva, a fényképek sem okoznak csalódást. Lelkesen továbbítod a mail-t párodnak, és a körül forognak a gondolataid, hogy melyik utcában lehet ez a tökéletesnek tűnő ingatlan. Nem kellett hozzá sok idő, hogy kedvenc slágeredet kezdje zenélni a telefonod. Örömmel hallod, hogy párod tetszését is elnyerte az átküldött lakás. Tárcsázod az ingatlanost, aki elárulja neked az utca nevét. Egyeztettek délutánra egy találkozót az ingatlanhoz. A környék ismerős számotokra, hiszen nem véletlenül akartok oda költözni. Átlépve a küszöbön, már az első néhány percben eldőlt számotokra, hogy ez a befutó ingatlan.  Szinte repültetek hazáig, és annyira felpörögtetek, hogy aludni is nehéz volt. Másnap visszamentek az ingatlanhoz, és az alábbi dolgokat beszélitek át az eladóval:

1. Mikor vehető birtokba az ingatlan?

2. Milyen bútorok maradnak a lakásban?

3. Megtekinthető-e egy friss tulajdoni lap?

4. A haszonélvező is szeretné eladni az ingatlant?

5. Tud-e várni az eladó 2 hónapot a hitel és a CSOK intézéséig?

6. Készült-e már energetikai tanúsítvány az ingatlanról?

7. Milyen ütemben és milyen forrásból kerül kifizetésre a teljes vételár?

8. Mekkora összegű foglalóra tart igényt az eladó?

 

 

Életetek első lakását vásároljátok, s most megtudjátok, hogy a beépített bútorok maradnak az ingatlanban, azok a vételár részét képezik. Az egyéb ingóságokról külön egyeztettek az eladóval (pld. hűtőszekrény, függöny karnis, polcok, lámpatestek… stb.).

A lakáspiac része az alkudozás. Ennélfogva eljuttok odáig, hogy tegyetek egy vételi ajánlatot. Kiindulásképpen az irányár a mérvadó, hiszen ezen az áron került meghirdetésre az ingatlan. A fenti kérdésekre megkaptátok már a válaszokat, és annyira belelendültél az egyezkedésbe, hogy kicsúszott a szádon:

MENNYI AZ ALJA?

Az ingatlanos épp levegőt vett, és már nem volt lehetősége közbeszólni. A kérdésedet mindenki hallotta.  A tulajdonos válaszolt egyből: mondott egy, az irányárnál alacsonyabb összeget.

 

Miért ez a legrosszabb kérdés, ami feltehető?

1. Egy ilyen kérdés hatására a tulajdonos saját maga alkudozik magával.

2. Ha kimond egy összeget az eladó, és következetes, akkor ahhoz tartani fogja magát. Nem mozdul el lefelé az árban.

3. Vevőként neked kell vételi ajánlatot tenni.

4. A te zsebedben van a pénz, te diktálsz.

5. A vételi ajánlat összege ne legyen túlságosan alacsony az irányárhoz képest, mert könnyen komolytalannak vélhet a tulajdonos, és ajtót mutathat. Különösen igaz ez, ha egy műszakilag és esztétikailag is felújított ingatlanról van szó.

6. Vevőként legyél mindig nagyvonalú, és hangoztasd többször, hogy minden bútort elvihet az eladó, illetve nem sürgős számodra a költözés. Ez növeli az alku pozíciódat.

7. Az ajánlat tételt követően, amikor kimondtad az összeget, egyből tedd hozzá, hogy azonnal tudsz 10% foglalót adni. Ebből látni fogja a tulajdonos, hogy komoly a szándékod.

8. Ugyancsak mondd el, hogy három forrásból áll össze a fizetendő vételár: önerő, banki hitel és CSOK. A hitel és a CSOK intézése, folyósítása párhuzamosan történik.

+ 1. Ha mindenben sikerül megegyezni az eladóval, akkor egymás kezébe csaphattok.

 

Tanulság: ha van ingatlanos az ügyletben, beszéld át vele, hogy milyen formában zajlik a vételi ajánlat tétel, illetve ártárgyalás. Hagyd szóhoz jutni az ingatlanost, és fogadd el a tanácsait!